Nippon Steel kúpi U. S. Steel za 14,9 miliardy dolárov

Japonské oceliarne Nippon Steel kupujú americký koncern U. S. Steel, ktorý vlastní aj košický US Steel. Konečná transakčná cena je 14,9 miliardy dolárov, čo je 55 dolárov za akciu spolu aj s prevzatím dlhu. Transakcia bola oznámená v pondelok 18. decembra. Je to asi dvojnásobok sumy, ktorú ponúkal ešte v lete americký konkurent Cleveland-Cliffs.

Táto transakcia nevyhnutne ovplyvní aj košické oceliarne, ktoré sú jedinou fabrikou US steel v Európe. Zatiaľ však nie je jasné aké budú ďalšie plány japonského koncernu s US Steel Košice, ktoré čaká finančne náročná investícia do dekarbonizácie. Bude závisieť aj od stratégie akú budú mať Nippon Steel s európskym trhom a ako si vyhodnotia jeho potenciál. V tomto zmysle môžu zavážiť aj plány japonských automobiliek na európskom trhu.

Rokovania o predaji prebiehali niekoľko mesiacov, odkedy v polovici augusta americký koncern odmietol ponuku svojho najväčšieho rivala – americkej spoločnosti Cleveland-Cliffs s ponukou 7,3 miliardy dolárov. U. S. Steel sa však zároveň začal obzerať po ďalších alternatívach do budúcnosti.

O kedysi najväčšiu spoločnosť na svete sa zaujímala napr. ďalšia americká firma Esmark, kanadská Stelco Holdings a indicko-luxemburský koncern ArcelorMittal. Ponuka prišla aj od Metinvest Group najbohatšieho Ukrajinca a kontroverzného oligarchu Rinata Achmetova.


19.12.2023
icon

Kontaktujte nás


Ocenovanie-firiem.sk